TEUNISBLOEMOLIE

(Oenothera Biennis)

Koudgeperst & Biologisch 

Gecontroleerd Biologisch           Aanbevolen Kwaliteitsproduct

1e klas A1 kwaliteit

Dit is de koudgeperste olie die gewonnen wordt uit de zaden van de Teunisbloem van Biologische teelt,  waardoor alle voedingsstoffen zijn behouden en de huid niet wordt afgedekt.
Het is een heldere olie met een zeer licht nootachtige geur, en met een zeer hoog gehalte aan gamma-linoleenzuur, tot wel 15%.
Teunisbloemolie is niet zo lang houdbaar, dus verdient het aanbeveling om na opening wat vitamine E olie of bijvoorbeeld Tarwekiemolie (rijk aan vitamine E) toe te voegen om zo de houdbaarheid te verlengen.
Teunisbloemolie bevat 75% linolzuur (werkt ontstekingsremmend), 12% gamma-linoleenzuur, aminozuren, mineralen en wat vitamine E.

Eigenschappen: Huidkalmerend, irritatieverminderend, hydraterend, vitaliserend, beschermend, anti-aging, verminderd irratie en jeuk, onstekingsremmend.

Geschikt voor: zeer droge huid, ruwe huid, rijpe huid, gevoelige huid, schilferige huid, psoriasis, eczeem, roodheid van de huid.

Waarschuwing: Bij medicatie tegen schizofrenie en/of medicatie tegen epilepsie kan de inname leiden tot een epileptische aanval!

https://www.de-kruiderie.com/n2/13615/40168/Teunisbloemolie.htm

 

vrijdag 15 juni 2012

Een maceraat maak je zo

Het is lente! Het is bijna zomer! Aan het wisselvallige, soms zelfs koude weer zou je het niet zeggen. Maar als je buiten kijkt zie je toch van alles bloeien. Bij ons staat de lavendel, het Sint-jans kruid, de viooltjes en het vingerhoedskruid in volle bloei. De goudsbloemen beginnen er stilletjes aan aan. Tussen ons gras vinden we Madeliefjes. Daar werkt ik graag mee. Ze zijn zo klein en lief. Ze groeien makkelijk, gratis en voor niets. EN ze bezitten geneeskracht. Wat wil een Herborist nog meer??

Madeliefjes in olie en zalven zorgen voor een goede wondheling en zeggen dada tegen blauwe plekken. Het perfecte kruid om een maceraat mee te maken.

Een maceraat dat maak je zo:

Pluk verse kruiden. Ik ga dus voor Madeliefjes deze keer.


Laat het kruid drogen op een donkere goed geventileerde plaats.

 

Als het kruid volledig droog is, doe je dit in een bokaal. Overgiet met zonnebloemolie totdat alle kruiden volledig onder staan.

Ze deze pot op een zonnige warme plaats. Schud elke dag eens. Laat dit 3 weken trekken.


Zeef het kruid uit de olie. Pers goed. De meeste inhoudstoffen zit in de olie dat het kruid heeft opgeslorpt.

Giet alles in een donkere fles en kleef er een etiket op. Deze olie kan je 1 jaar lang gebruiken.

Nog een fijne dag!

Geplaatst door Kruid je dag

Dit e-mailen Dit bloggen!Delen op TwitterDelen op Facebook

Labels: maceraat, madeliefje, olie

2 opmerkingen:

spookjesvrijdag, 15 juni, 2012

dat wist ik niet, hier worden ze voor al in de sla gedaan . kan je dat dan bij de goudsbloem doen en daar een zalf me maken ?

Beantwoorden

Reacties

Kruid je dagvrijdag, 15 juni, 2012

Ja Spookjes, dat kan zeker. Kijk eens naar mijn blogje "goudsbloemolie maken=kinderspel. Hoe je een zalfje kan maken, daar zal ik later eens een blogje over schrijven.

http://dagkruidje.blogspot.nl/2012/06/een-maceraat-maak-je-zo.html

 

Wratten: stinkende gouwe

Als je gaat slapen azijn op de wrat aanstippen en pleister erop net zolang dat ie zwart gaat zien. Of een paar dagen azijn essence heel voorzichtig aanstippen kijk uit he. Na jaren er vanaf!
- Joanne

 

Wratten verdwijnen als ze in aanraking komen met het sap van prei of ui. Ik had al jaren een wrat en na mijn baantje waarbij ik prei moest poten, was hij ineens verdwenen.
- Reggy

 

De plant: stinkende gouwe. Het vocht 3x daags op de wrat smeren. En weg wrat!

 

Supermiddel, geleerd in Italie. Breek de stengel van de stinkende gouwe bij een knoop en doe het gele sap 3 a 4x daags een paar dagen op de wrat. Stinkende gouwe komt hier ook heel veel voor als onkruid met die gele bloemtjes en het werkt echt bij iedereen. Pas op; bij inwendig gebruik giftig.
- fantastic visions

 

http://www.omaweetraad.com/tipview.php?rubriek=Gezondheid&label=Wratten

 

Zelf olie maken

26 maart 2011

GoudsbloemolieKruidenolie kun je makkelijk zelf maken. Zorg wel dat je het juiste kruid gebruikt voor de juiste kwaal. In natuurlijke oliën voor de huid staat dat uitgebreid beschreven. Op deze manier kan je je eigen Kamille of Goudsbloem olie maken. Daarnaast is deze olie een hele goede basis om etherische olie mee te mengen en zo heb je heel gemakkelijk je eigen persoonlijke olie gemaakt. 
 

 1. Verzamel verse bloemen of bloemtoppen, maak deze droog (dauw eraf) en doe ze in een glazen pot.
 2. Schenk er bijv. koudgeperste jojoba olie in tot de planten onder staan.
 3. Dek de pot af met een doekje of gaasje (niet met een deksel).
 4. Zet de pot op een zonnige plaats en roer de eerste dagen de inhoud af en toe door.
 5. Laat de pot minstens 3 weken in de zon staan. Schud de pot af en toe en draai hem elke dag om.
 6. De olie afzeven door een dunne doek of thee filter. Pers de laatste olie uit de kruiden, zodat deze optimaal worden benut.
 7. Giet de olie in donkere flesje en sluit ze goed af.

Bloemen

Je kunt olie maken van veel verschillende soorten bloemen, de werking hangt af van de soort die je gebruikt.

Blaadjes

Van sommige planten kun je ook de blaadjes gebruiken. Dit kan alleen met planten die heel sterk ruiken en dus veel etherische oliën bevatten. Ook hier hangt de werking af van het soort kruid.

Dit is slechts een kleine keuze van mogelijkheden. Je kunt zelf ook experimenteren met andere bloemen, blaadjes of bloemtoppen.

Gebruik

Deze olie kun je gebruiken om je huid te verzorgen. Je kunt ermee masseren, gebruiken om crèmes of zalven mee te maken. Je kunt het zelfs gebruiken in je eten, bijv. in de sla.

Je kunt deze olie ook als basisolie gebruiken en met een etherische olie mengen. Voor gezichtsverzorging is jojoba olie aan te raden omdat deze olie de bovenste huidlagen hydrateert.  Daarnaast vertraagt het de afgifte van talg en is hierdoor bijzonder geschikt voor de vette of onzuivere huid. Houdt bij het gebruik van etherische oliën rekening met de basisprincipes.

http://livingthebliss.nl/2011/03/26/zelf-olie-maken/

 

Kamille en tijm tegen acne & puistjes

25 mei 2013

Kamille

Veel mensen denken dat er allerlei chemische middelen aan te pas moeten komen om van puistjes te genezen. Gelukkig is dit niet waar! Met Kamille en Tijm zijn puistjes heel goed te bestrijden. Hoe je dit het beste kan doen zal ik in dit blogbericht uitleggen.

Genezing komt ook van binnenuit en zijn er veel verschillende oorzaken van acne. Toch zou dit voor iedereen een bijdrage kunnen leveren om acne of puistjes onder controle te krijgen. Dit komt door de werkzame stoffen in deze kruiden. Kamille bevat Azuleen en heeft bewezen geneeskrachtige eigenschappen. Tijm is volgens onderzoek zeer effectief bij het doden van de bacterie Propionibacterium acne.

Een paar andere tips als je last hebt van acne:

 1. Drink weinig of geen melk. Voldoende calcium kan je ook heel goed uit groenten halen. Melk bevat bepaalde hormonen en zelfs pus (ja dat lees je goed) omdat koeien vaak uierontsteking hebben, waardoor je kans op acne aanzienlijk vergroot. Nu je dit weet laat je het vast ook liever staan ;)
 2. Matig met suiker (eet chocola vanaf 70% cacao)
 3. Drink veel water en groene of witte thee (zonder suiker)

Acne en puistjes genezen met kruiden

Er zijn verschillende manier om de kruiden te verwerken zodat ze werkzaam zijn voor je huid. Zelf combineer ik het meestal. Er zijn veel meer kruiden met goede eigenschappen voor je huid, maar de combinatie met kamille en tijm geeft voor mij het beste resultaat.P1110511

Benodigdheden

Bereiden

Het is heel makkelijk om te maken, eigenlijk maak je gewoon thee. Tijdens het intrekken van de thee kan je gaan stomen. Ook kan je een deel in een steriel flesje gieten om te gebruiken als tonic, bewaar dit in de koelkast. Als het water afgekoeld is kan je het volle thee zakje gebruiken als kompres op je huid, zie de onderstaande foto’s.

 1. Gebruik 1 eetlepel Kamille en een handje Tijm
 2. Doe de kruiden in het theefilter
 3. Leg het theefilter in een glazen kom en giet het gekookte water eroverheen
 4. Laat het een half uurtje trekken (ondertussen kan je gaan stomen)
 5. Leg het theefilter 10 minuten op je huid

Druk het eventueel aan zodat er extra werkzame stoffen vrijkomen. Als het zakje wat te droog is geworden kan je het weer in de kom dompelen, uit laten lekken en weer op je huid leggen. Herhaal totdat je alle aangedane plekken hebt behandeld. Als je over je hele gezicht of rug acne hebt kan je ook een doek door de kom halen en deze op je huid leggen. Op heftige plekken zou ik dan wel het theefilter zelf gebruiken.

Maak hier een kuurtje van en herhaal het dagelijks totdat je verbetering ziet. Je zou het ook kunnen drinken voor genezing van binnenuit, maar dat vind ik zelf echt niet lekker. Ik drink er altijd een gewone kop Kamillethee bij.

Rooibos KamilletheeTip voor kamillethee

Een heerlijke kamillethee kan je maken met rooibosthee, muntblaadjes en 3 kamillebloemen. Deze thee is ook heel rustgevend voor het slapen. De munt werkt bloedzuiverend en geeft de thee een frisse smaak.

Hopelijk werkt deze combinatie net zo goed voor jullie als voor mij. Probeer het eens uit, baat het niet dan schaadt het niet en het is een kleine moeite. Bovendien heb je zo elke dag een goed excuus om even tot rust te komen, iets dat we nodig hebben in deze drukke maatschappij.

Ik ben erg benieuwd naar jullie resultaat, laat het even weten bij de comments of het voor jou ook werkt!

Gerelateerde artikelen:

 

http://livingthebliss.nl/2013/05/25/kamille-en-tijm-tegen-puistjes/

 

Annie`s Heilzame Kruiden

Goudsbloem Calendula officinale

Goudsbloem Calendula officinalis

In onze kruidentuin staat hij er in grote getale. Oranje vlekken tussen de bonte mengeling van kleuren in onze kruiden tuin verraden zijn aanwezigheid.
Een zoekopdracht in onze webwinkel naar goudsbloem geeft een lijst met 30 producten waarin hij is verwerkt.
Wij maken dus dankbaar gebruik van dit gemakkelijk groeiend plantje.

Voor mij ligt een kruiden naslagwerk Groot Handboek Geneeskrachtige Planten van Dr. Geert Verhelst. Een echte aanrader dit boek.

 
Ik zoek de goudsbloem op, drie bladzijden met verhalen over herkomst, inhoudstoffen, eigenschappen en gebruik staan er over de goudsbloem.   Alles kopiëren is illegaal maar ook te gek; de lijst met eigenschappen en toepassingen is onvoorstelbaar groot.

Uitwendig gebruik

Als middel voor uitwendig gebruik wordt goudsbloem veel gebruikt in zalven en crèmes voor bijna alle mogelijke huidproblemen en verwondingen van de huid. De goudsbloem is ontstekingremmend, ontsmettend, antibacterieel, antiviraal, schimmelwerend, samentrekkend en jeukstillend, allemaal eigenschappen die de goudsbloem heel geliefd maken voor huidverzorging en wondverzorging. Acne, schimmelinfectie, eczeem, candida, zonnebrand, enz. enz. enz. Als negatief punt staat er dat je bij wonden moet opletten omdat wegens het snel helen het mogelijk is dat er vuil wordt opgesloten in de wond. In uitzonderlijke gevallen kan men er allergisch voor zijn, meestal veroorzaakt door het langdurig gebruik van grote hoeveelheden goudsbloem.

Inwendig gebruik

Als eetbare plant, tinctuur of als thee. Ook hier laat het plantje een indrukwekkende lijst zien van toepassingen. Onvoldoende galafscheiding, maagkrampen, kolieken, wegblijvende menstruatie, koude handen en voeten, preventie trombose, kinderziekten, reuma, jicht, kalmerend.

Zelf goudsbloemproducten maken ?

Ja waarom niet. Wat je nodig hebt zijn de bloemblaadjes en kies als hulpstoffen heel zuivere producten, liefst biologisch.

Goudsbloem olie: Pluk bloemen op een moment dat ze zo droog mogelijk zijn, liefst tussen 12:00 en 15:00 `s middags in de volle zon. Haal de bloemblaadjes van de bloemknoppen en doe ze in een glazen schaal of pot, hoe meer blaadje des te beter de olie. Overgiet de blaadjes met een goede zonnebloemolie en zet deze op een zonnige plek weg. Afhanklijk van het weer, maar meestal na 14 dagen kan je de olie filteren en heb je eigengemaakte goudsbloemolie.

Goudsbloem zalf: Je kan zalf maken met zuiver vet, dierlijk of plantaardig of vaseline. Wij kiezen voor kokosvet. Verwarm het vet au bain-marie en voeg zoveel mogelijk bloemblaadjes toe, laat dit op deze manier 8 uur intrekken, zeven en daarna afkoelen en je hebt goudsbloemzalf in zijn ruwste vorm.

Goudsbloem tinctuur: Zet de bloemblaadjes op een mengsel van bronwater en een zuivere alcohol
verhouding 27 procent water 73 procent alcohol. Een voorbeeld 500 ml wodka van 40 procent opmengen met 250 ml bronwater is een goede verhouding. Roer de blaadjes elke dag een keer, houdt ditminstens 7 tot 10 dagen dagen vol, zeven en je hebt goudsbloem tinctuur.

Goudsbloem thee: Strooi de bloemblaadjes op een schone thee doek en laat ze helemaal indrogen, daarna vochtvrij opslaan.

 

Ik hoop dat jullie nu net zo enthousiast zijn als ons over dit mooie plantje en als je beslist om zelf iets te maken veel succes gewenst gebruik zuivere stoffen en met wat geduld heb je straks mooie producten gemaakt.

http://anniesheilzamekruiden.nl/kruiden%20overzicht/Goudsbloem%20Calendula%20officinales.html

Goudsbloem (Calendula officinalis) is een winterharde, eenjarige plant. Calendula bloeit van juni tot en met september (soms nog langer) met oranje/ gele schijfbloemen van 4 tot 7 cm doorsnee. De bloemen hebben aan het einde van hun bloemblaadjes drie tandjes.

Calendula officinalis hele plant

De bladeren van Calendula zijn groen, harig, en peddelachtig van vorm. De bladeren zijn gaafrandig. De stengel van Goudsbloem is groen, sappig, hoekig, vertakt en bedekt met haartjes. De plant wordt tussen 30 en 50 cm hoog.

Het zaad van Goudsbloem is beige, 5 mm lang, gevormd zoals een apostrof met een knobbelige ruggengraat.
Goudsbloem zaad knop

 

 

Zelf Goudsbloem kweken.

 

Plaats.
Kies voor goudsbloem een zonnige plek.
Grond.
Goudsbloem groeit het best op fijne leemgrond maar kan op de meeste grond uit de voeten, behalve als er te veel water staat.
Vermeerderen.
Zaai het zaad in het voorjaar, dit kan ter plekke of in potten.
Kweken.
Plant goudsbloem uit op 30 tot 45 cm.

 

Calendula officinalis bloemen

 

http://www.natuurlijkerwijs.com/goudsbloem.htm

 

 

Goudsbloem (soort)

Ga naar: navigatie, zoeken

Goudsbloem

Marigold top (aka).jpg

Taxonomische indeling

Rijk:

Plantae (Planten)

Stam:

Embryophyta (Landplanten)

Klasse:

Spermatopsida (Zaadplanten)

Clade:

Bedektzadigen

Clade:

'nieuwe' Tweezaadlobbigen

Clade:

Campanuliden

Orde:

Asterales

Familie:

Asteraceae (Composietenfamilie)

Onderfamilie:

Asteroideae

Geslachtengroep:

Calenduleae

Geslacht:

Calendula (Goudsbloem)

 

 

 

 

Soort

Calendula officinalis
L. (1753)

Goudsbloem (soort)

Portaal  Portaalicoon

Biologie

 

 

De goudsbloem (Calendula officinalis) is een plant die behoort tot de composietenfamilie (Compositae of Asteraceae). De soort wordt in siertuinen gebruikt. De plant is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Europa.

Het is een eenjarige plant met meestal oranje, maar soms ook gele bloemen.

De plant wordt 30-45 cm hoog en heeft stompe bladeren. De goudsbloem bloeit van mei tot november. De vruchten zijn meestal gekromd en bootvormig.

Inhoud

Ecologie

De goudsbloem is waardplant voor de rupsen van Spilosoma virginica, Brenthia buthusalis, gamma-uil (Autographa gamma), Condica capensis, de goudgele boorder (Gortyna flavago), vlekdaguil (Heliothis peltigera), geoogde w-uil (Lacanobia contigua), groente-uil (Lacanobia oleracea), kooluil (Mamestra brassicae), erwtenuil (Melanchra pisi), splinterstreep (Naenia typica), huismoedertje (Noctua pronuba), Papaipema nebris en oranje o-vlinder (Pyrrhia umbra).

Toepassingen

Consumptie

Verse of gedroogde bloemen kunnen worden gebruikt in soepen.[1] De bloemen kunnen ook gebruikt worden als kleurstof voor kaas, boter en andere levensmiddelen. Vroeger werden de bloembladen gebruikt voor vervalsing van saffraan.

Medisch

De jonge bladeren en de bloemen zijn eetbaar en heilzaam voor gal en lever[bron?]. Van de plant worden ook zalf en tinctuur gemaakt. Deze hebben als eigenschap dat ze wondsamentrekkend, huidherstellend en desinfecterend werken[bron?]. In de bloembladen zit etherische olie, die veel gebruikt wordt in zalf.

Olie

Ook de vruchten zijn oliehoudend. Goudsbloemolie gewonnen uit de vruchten kan gebruikt worden als bindmiddel in verven en lakken. De goudsbloemolie is na bewerking ook geschikt als verfverdunner ter vervanging van andere schadelijke verdunners.

Symboliek

Een mythe vertelt het verhaal over de mooie Aphrodite. Toen haar Adonis stierf kwamen er uit de tranen die zij huilde goudsbloemen tevoorschijn.

In het christendom is de goudsbloem gewijd aan Maria. In de Middeleeuwen verbond men vaak de naam van Maria aan iets dat mooi was. Vandaar de naam 'Mariagold' voor de goudsbloem.

Andere volksnamen voor de goudsbloem zijn 'kroningsbloem' of 'oranjebloem'. Dit omdat de plant een historische verbintenis heeft met het hof van de Oranjes.

Heksen gebruiken de plant bij spreuken met betrekking tot de gezondheid of bescherming, zie ook afweerkruiden.

Goudsbloem

Bloem

Vruchten

Na het uitvallen van de vruchten

http://www.natuurlijkerwijs.com/goudsbloem.htm

 

Paardenbloem

Ga naar: navigatie, zoeken

Paardenbloem

Loewenzahn pae.jpg

Taxonomische indeling

Rijk:

Plantae (Planten)

Stam:

Embryophyta (Landplanten)

Klasse:

Spermatopsida (Zaadplanten)

Clade:

Bedektzadigen

Clade:

'nieuwe' Tweezaadlobbigen

Clade:

Campanuliden

Orde:

Asterales

Familie:

Asteraceae (Composietenfamilie)

Onderfamilie:

Cichorioideae

Geslachtengroep:

Cichorieae

Geslacht:

Taraxacum

 

 

 

 

Soort

Taraxacum officinale
F.H.Wigg. (1780)

Bloemknop

Bloemknop

Bloemhoofdje

 

Bloemhoofdje

Holle stengel met sap

 

Holle stengel met sap

Vruchtpluis

 

Vruchtpluis

Vruchten

 

Vruchten

Bloemvruchten

 

Bloemvruchten

Botanische tekening

 

Botanische tekening

Portaal  Portaalicoon

Biologie

 

 

De paardenbloem (Taraxacum officinale) is een soort uit de composietenfamilie (Asteraceae). In deze familie zijn bloemen sterk gereduceerd en klein en staan ze dicht bij elkaar in een bloemhoofdje. Paardenbloemen zijn heel algemeen. In april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. Dat neemt niet weg dat bepaalde micro-soorten en secties zeldzaam kunnen zijn.

De paardenbloem komt van oorsprong voor in Afrika, Azië en Europa en is door toedoen van de mens over veel andere plaatsen verspreid.

Inhoud

Micro-soorten

In Nederland zijn tenminste 250 micro-soorten bekend. Micro-soorten zijn klonen of mengsels van klonen, die morfologisch onderscheidbaar zijn van elkaar. Omdat er zeer veel kruisingen tussen de micro-soorten voorkomen, worden ze door de Heukels' Flora van Nederland niet meer als aparte microsoorten gezien en zijn de volgende secties en soorten tot wat wel wordt aangeduid als Taraxacum officinale agg. G.H.Weber ex F.H.Wigg. samengevoegd:

Botanische beschrijving

Het bloemhoofdje van de paardenbloem lijkt op een bloem, maar is feitelijk samengesteld uit een groot aantal kleine bloemetjes. Het bestaat uit alleen gele lintbloemen. De pappus bestaat uit haren en kan beschouwd worden als een gereduceerde kelk. Zie voor verdere uitleg composietenfamilie. De stengel is altijd hol en heeft nooit bladeren. De bladeren staan in een bladrozet bij elkaar. Ze zijn diep ingesneden tot bochtig getand. Bij kneuzing vloeit uit de plant een witte, melkachtige vloeistof, die paardenbloemenmelk wordt genoemd. Deze laat bruine vlekken achter.

De wortel is een penwortel die decimeters diep de grond in kan dringen. Wanneer hij afbreekt op behoorlijke diepte kan deze zich herstellen en meerdere rozetten geven.

De voortplanting van paardenbloemen vindt voor een groot deel plaats door middel van apomixie, dat wil zeggen dat het vruchtbeginsel kan uitgroeien tot een zaad zonder dat de eicel bevrucht is geweest. De paardenbloem kloont zichzelf op deze manier. Daardoor zijn er grote groepen paardenbloemen die genetisch en morfologisch weinig van elkaar verschillen en deze worden microsoorten genoemd. In Nederland zijn er minimaal 250 microsoorten gevonden. Deze microsoorten worden samengevoegd tot secties. Deze worden in diverse flora's beschreven in plaats van de soorten. De paardenbloem kan zich echter ook voortplanten door middel van bevruchting.

De vrucht is een nootje (vaak zegt men ten onrechte "zaad"). Aan het nootje zit het gesteelde vruchtpluis (pappus). De nootjes worden door de wind verspreid (anemochorie). De pappus is in feite de bloemkelk. Het vruchtpluis zit vast op een steeltje (het rostrum), daaronder zit de piramide en het vruchtlichaam. Dit laatste heeft ribben en heeft veelal stekels aan de bovenkant. De kleur van het vruchtlichaam is een determinatiekenmerk.

Werkzame stoffen

Het melksap bevat eiwit, hars, taraxarine en taraxine.

Gebruik

Molsla

Paardenbloemen zijn eetbaar. De jonge bladeren zijn minder bitter dan de volwassen bladeren. Door "bleken" kan de bitterheid worden verminderd, net als bij witlof. Traditioneel worden de bladeren hiertoe overdekt met zand. Ze worden dan molsla genoemd. Het is het jonge blad van de paardenbloem. Vroeger werd in de lente in molshopen naar gebleekte paardenbloembladeren gezocht, vandaar de naam molsla.

Door veredeling is een verbeterde, bladrijke molsla verkregen. Molsla wordt op diverse markten in Europa als malse voorjaarsgroente aangeboden. In Nederland en België is het niet ruim verkrijgbaar.

Kruidengeneeskunde

Honing

Van de bloemen kan op eenvoudige wijze een honingachtige siroop worden gekookt, met name in Duitsland bekend. Dit wordt dan op dezelfde manier als honing genuttigd.

Overig

Iconografie

In de iconografie is de paardenbloem het symbool en attribuut van de gematigdheid. Ook is het een christelijk symbool van rouw.[4]

Andere namen

De paardenbloem is in het noorden bekend als hondstong (Drenthe) en als hondenbloem (Groningen) en hynsteblom in Friesland. In het Nederlands is hondstong ook de benaming voor een andere plantensoort. In het zuiden (Limburg) en in Vlaanderen (België) wordt de paardenbloem ook wel pisbloem of pissebloem genoemd. In West-Vlaanderen spreekt men vaak van beddepissers of iets vulgairder beddezeekers. In verschillende delen van (Zeeland) kan de naam variëren van pissebed, pissebaede tot pisseblomme. De naam pisbloem of pissebed slaat op het kennelijk urine-afdrijvend effect van de plant wanneer de bladeren gegeten worden.[5] Ook de naam melkwiet komt veel voor in de provincie Zeeland. In delen van Gelderland wordt de wortelrozet kettingspol genoemd. Andere namen zijn konijnenbladeren (bijvoorbeeld op Texel) of brievenbesteller (in West-Friesland). De laatste naam slaat op het vruchtpluis dat wanneer ertegen aangeblazen wordt, wegdrijft om als het ware de zaden die er aan hangen als brieven te bestellen.[6]

Tot het begin van de twintigste eeuw was er geen officiële Nederlandse naam voor de paardenbloem. Dat was lastig bij onderwijs en educatie omdat de plant in verschillende streken een andere naam had. Een commissie van de KNNV onder leiding van Hendrik Heukels stelde in 1906 het boekje "Nederlandse plantenamen" samen, waarin een lijst van plantennamen is opgenomen om meer eenheid te brengen in het gebruik van Nederlandse namen voor planten. Er werd daarbij een keuze gemaakt uit de veelheid aan regionale namen voor planten. Sindsdien heet de plant in het Nederlands officieel paardenbloem.[7] De betekenis is vermoedelijk nutteloze of waardeloze bloem. Een vergelijkbaar gebruik van het woord 'paard' is te vinden in paardenkastanje, die, in tegenstelling tot de tamme kastanje, niet eetbaar is.[8] Waarom het woord 'paard' deze betekenis kan hebben is onduidelijk.

Spelling

Externe link

Wikimedia Commons

Meer mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Paardenbloem op Wikimedia Commons.

 

Bronnen

 • Paardebloemen planten zonder vader variatie, evolutie van het geslacht paardebloem (Taraxacum) door A.A. Sterk met bijdragen van C.H. Hommels e.a. Utrecht 1987 ISBN 90-5011-009-6

Noten en referenties

 1. Genezende planten - Bruno Vonarburg, Artis-Historia Uitgaven, Brussel, 1987, p38
 2. a b Furlenmeier, M. (1978). De wonderlijke wereld der geneeskruiden. Antwerpen/Amsterdam: Uitgeverij C. de Vries-Brouwers p.v.b.a. ISBN 90-6174-143-2
 3. Paardebloemen, planten zonder vader. Variatie, evolutie van het geslacht paardebloem (Taraxacum) door A.A. Sterk met bijdragen van C.H. Hommels e.a. Utrecht 1987 ISBN 90-5011-009-6 blz. 285 - 286
 4. Hall, J. (2000). Hall's Iconografisch Handboek. Leiden: Primavera Pers.
 5. H. Kleyn: Planten en hun naam. Botanisch lexicon voor de Lage Landen. Amsterdam, tweede druk 1979. blz. 274
 6. H. Kleyn: Planten en hun naam. Botanisch lexicon voor de Lage Landen. Amsterdam, tweede druk 1979. blz. 275
 7. Paardebloemen, planten zonder vader. van A.A. Sterk e.a. Utrecht 1987. ISBN 9050110096, blz. 289
 8. Paardebloemen, planten zonder vader. van A.A. Sterk e.a. Utrecht 1987. ISBN 9050110096, blz. 291

 

Wikispecies

Wikispecies heeft een pagina over Taraxacum officinale.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Paardenbloem

 

Akkergoudsbloem
FB. 1671

Calendula arvensis L.
Familie Asteraceae.

Diagnostische kenmerken
Bladen in het midden het breedst, spits. Buitenste nootjes lijnvormig, recht of weinig gekromd, gesnaveld, de overige sterk gekromd en min of meer bootvormig. Bloemen goudgeel. Hoofdjes 1-2 cm breed.

Hoogte bloeiende plant
0,10-0,20 m.
Bloeitijd
Juni-herfst.
Levensvorm
Therofyt.

Zeldzaamheid en verspreiding
Adventief.
Uit Zuid-Europa.

Deze soort wordt in de Sleutel uitgesleuteld op de volgende pagina('s):
Pagina 1500: Calendula – Goudsbloem

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=2123

 

Calendula olie

Calendula olie Calendula officinalis, Goudsbloemolie

1 Beoordeling(en) | Voeg toe aan mijn favorieten

Delen: FacebookTwitterGoogle+

Calendula olie 100ml

€ 9,75

leverbaar in 2 - 4 weken

http://www.gekruid.com/calendula-olie.html?gclid=CLKLr5qKy7cCFYjLtAodtygA-g

 

Cruydhof Calendula/goudsbloem Olie

Zoom in

Cruydhof Calendula/goudsbloem Olie

 

 

 

Cruydhof Calendula/goudsbloem Olie

Cruydhof

MERK:

Cruydhof

INHOUD:

100ml

LEVERTIJD:

Op werkdagen voor 21:00 uur
besteld, morgen in huis

OP VOORRAAD:

2

PRIJS:

€ 5.45

http://www.drogisterij.net/gezondheid/gezondheidsproducten/huid/cruydhof-calendulagoudsbloem-olie-100ml-8713589032349

 

 

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Laatst aangepast op donderdag, 30 december 2010 21:53 Geschreven door Martine maandag, 01 november 2010 14:14

Let op: opent in een nieuw vensterPDFAfdrukkenE-mail

Inhoud: * Historiek
* Plantenprofiel * Bloeitijd * Voorkomen
* Gebruikte delen * Inhoudsstoffen * Werking
* Indicaties * Contra-Indicaties * Bijwerkingen
* Interacties * Doseringen * Synergie

Goudsbloem

Goudsbloem (Calendula officinalis)

Familie > Keukenkruiden > Composietenfamilie

Historiek

Goudsbloem (Calendula officinalis L.) is een plant die al sinds eeuwen gebruikt wordt zowel inwendig als uitwendig vooral voor doorbloedingsstoornissen en huidproblemen.

De Latijnse naam "Calendula" is vermoedelijk afgeleid van "calendae", wat betekent "eerste dag van de maand"; Dodoens dacht dat dit te maken had met bloemen die vaak open gaan rond het begin van de maand, volgens anderen omdat de bloeitijd lang is. Sommigen denken dat het afgeleid is van "calendulae", wat zoveel betekent als "kleine kalender" of "kleine klok", wat zou verwijzen naar het feit dat de bloemen zich sluiten als er geen zon is of dat de bloemhoofdjes meedraaien met de zon.

"Officinalis" betekent uit de "apothekerswerkplaats", dit verwijst naar het voorkomen naar de officiële lijst van geneeskrachtige planten. De Nederlands benaming wijst dan weer naar de zonnige aard van de plant en de eigenschap ervan om voedingsmiddelen, zoals kaas en boter, mooi goudgeel te kleuren.

Mariabloem en Marigold ontstonden door de associatie met de maagd Maria en later in het Engeland van de 17de eeuw met Queen Mary

In het oude Egypte vereerde men de gousbloem voor haar verjongende eigenschappen. In Griekenland, Rome, India en de Arabische wereld werd ze medicinaal gebruikt vooral voor hart- en circulatieproblemen.

Galenus (2de eeuw n. Ch.) raadde ze aan bij maag en leverproblemen. In het oude Griekenland waren er veel legenden rond deze plant onder meer met godheden als Apollo en Venus.

In oudere werken van bvb Virgilius, Plinius, Dioscorides ea. valt het soms moeilijk te weten of ze het over de Calendula hadden zoals wij ze kennen, de namen "Caltha" of "Klymenon" wordenhier in dit verband genoemd.

“…gheeten ende wel ghewreven salmense jeghen venijn gheven dat comt van ghevenijnden beten. Dies ne salmen niet vergheten: men salse leghen up die wonde…” (uit “Der naturen bloeme” van Jacob van Maerlant 13de eeuw)

Hildegarde Von Bingen (12de eeuw) behandelde er leveraandoeningen, huidonreinheden, beten en favus (hoofdzeer, een schimmelinfectie van de hoofdhuid) mee.

Vanaf de 12de eeuw gebruikte men de bloem hoofdzakelijk voor brandwonden, zweren, wratten, geelzucht en buikklachten. Door haar warme en droge krachten kon ze de innerlijke mens verwarmen, vandaar dat men dacht dat het kijken naar de bloem een opbeurende werking op het gemoed had en voor een vrolijke stemming zorgde, waarbij de lever en milt verwarmd werden en de melancholie verdreef die daar zetelde. Ze gaf levenskracht en optimisme en kon vastzittende emoties of vergiftigingen losweken. 

In de middeleeuwen werd de plant veel in kloostertuinen geteeld. Men maakte er toen al zalven van voor verwondingen en verzweringen. De tuingoudsbloem werd gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw en stond in het "Capitulare De Villis" van Karel De Grote, een lijst van verplichte planten die in iedere kasteeltuin moesten staan.

Macer (15de eeuw) leidde uit de heldere kleur van de bloemhoofdjes af dat die het slechte humeur uit het hoofd konden halen.

Dodoens (16de eeuw) meende dat de bloem de menstruatie versterkte, de nageboorte vlotter deed afkomen, ontstoken rode ogen genas en hartkloppingen verlichtte.

 Vanaf de 16de eeuw werden de bloemblaadjes vers verwerkt in salades en gedroogd in winterstoofpotten, ingemaakte vruchten en siropen.

Samuel Müller noemt in zijn “Vademecum Botanicum” van 1694, een hele reeks van klachten waarbij calendula goed kan helpen.

Deze plant werd door Culpeper (17de eeuw) aangeraden om het hart te versterken.

In Europa werd ze eeuwenlang gebruikt voor de behandeling van allerlei huidaandoeningen, bij lever- en darmproblemen, geelzucht, koorts, waterpokken, mazelen, insekten- en slangenbeten. In de volksgeneeskunde ook "kankerkruid" genoemd wegens vermeende hulp bij borst-, baarmoeder- en maagkanker. Nog steeds is het gebruik van goudsbloemzalf voor en na de radiotherapie bij borstkanker aangeraden voor het vermijden van verbranding van de huid en voor het beter helen van de huid en littekens achteraf.

Tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (midden 19de eeuw) werden de blaadjes op open wonden gelegd en als "plantaardig jodium" gebruikt, om die ontsmettende en ontstekingswerende eigenschappen werd ze ook gebruikt tijdens de eerste wereldoorlog.

Door die infectiewerende eigenschappen bij allerlei verwondingen, werd de goudsbloem intensief in Rusland gekweekt en kreeg de bijnaam "Russische Penicilline".

Calendula werd voor haar kleurstof ook gebruikt in de textielindustrie (geeft een geel-oranje kleur) en in voedingsmiddelen waar ze als "het saffraan van de armen" werd bestempeld. Het calenduline (de kleurgevende substantie) is een doorzichtige, enigszins gele kleurstof die in water opzwelt, oplosbaar is in vetten, alcohol en azijn.

Als wond- en huidverzorgende plant vindt men ze terug in de vele cosmeticaproducten die er jaarlijks op de markt verschijnen; ook Dr Kneipp het gebruik ervan aan bij spataderen, doorligwonden en huidletsels.

Er zijn in Europa, bij de apothekers en drogisterijen, verscheidene crèmes, zalven en andere preparaten, voor inwendig en uitwendig gebruik, verkrijgbaar met callendula.

 

Plantenprofiel

“  … de alchymisten, vreemde geesten ende diepsinnighe ondersoeckers der verholentheden der naturen, hebben iet wonder ende vreemts voor met dese goudtbloeme die sy in hun goudtmaecken oock nut segghen te wesen in sonderheyt het saet t welck gelijcktt op klauwen van vogels…” anno 1644 R. Dodoens

Behoort tot de familie van de Composieten of Asteraceae.

 Deels winterharde, lage (30 cm) tot 70 cm (bij cultivars) grote éénjarige tot tweejarige plant.

Deze zichzelf uitzaaiende plant heeft een dunne, gedraaide, spoelvormige penwortel en vertakt zich sterk vanaf de basis.

De rechtopstaande, hoekige, lichtgroene, viltig behaarde, vertakte en met klierharen bezette stengels dragen zittende, afwisselend geplaatste, middelgroene, aan weerszijden donzig behaarde, gaafrandige bladeren die ruw tot kleverig kunnen aanvoelen.

De onderste bladeren zijn eerder spatelvormigof omgekeerd eirond (10 à 20 cm bij 1 à 4 cm), hogere bladeren eerder lancetvormig (4 à 7 cm lang). De plant lijkt in haar grote vitaliteit en bloeivorm soms ordeloos en rommelig te woekeren.

De plant heeft een eindstandig en alleenstaande bloem die vaaggeel tot intensief oranje kan zijn (4 à 7 cm diam). Aan de buitenzijde zijn er glanzende lintbloemen (vruchtbare) in een enkelvoudige of dubbele rij, soms is de geteelde bloem opgevuld door meerdere rijen. Centraal staan de donkerder buisbloempjes (onvruchtbaar).

In het hart van de bloem verschijnen vruchtjes, wat harig maar zonder vruchtpluis. De vorm ervan kan variëren van halvemaanvormige met een Wrattige rugzijde, tot een cirkelvormige soort noot.

De geur is balsamisch en de smaak aromatisch en bitter.

 

Bloeitijd

juni – september, maar als de bloem in de zon en het licht kan staan bloeit ze weelderig van het vroege voorjaar tot de late nazomer, zelfs tot de eerste vorst.

 

Voorkomen

Nog zelden in het wild voorkomend. Vermoedelijk afkomstig van de akkergoudsbloem (Calendula Arvensis L.), een Zuid-, Centraal-, Oost-Europese en Aziatische variëteit. De huidige Calendula officinalis is daarvan een gekweekte vorm, die een aparte soort is geworden, en nu vooral gecultiveerd wordt, om medicinale en culinaire redenen, rond de Middellandse Zee, de Balkan en Oost-Europa. In onze tuinen wordt ze vnml gezaaid als sierplant tussen andere planten (bvb tegen bladluizen). 

Voor therapeutische doeleinden verkiest men de bloemen met veel lintbloemen tov de buisbloemen.

Tuingoudsbloem stelt geen bijzondere eisen aan de bodem, die arm, heel zuur of alkalisch mag zijn. Ze verkiest echter een kalkachtige tot stikstofarme, goed doorlatende, niet te natte, bodem. Het liefst staat ze volop in de zon en op een van de wind beschutte plek. Gedijt het best in gematigde en warme, droge klimaten. Ze zaait zich gemakkelijk uit en is soms terug te vinden op akkers en elders.

Men zaait direkt uit op de groeiplaats (verspenen is moeilijk met een penwortel) op een afstand van ongeveer 30cm van elkaar, de zaden kiemen na één tot twee weken. Het zaad behoudt 2 tot 3 jaar lang zijn kiemkracht.

 

Gebruikte delen

De bloemen, Flos of Flores Calendulae sine calycibus en Flores Calendulae cum calycibus (zonder of met bloemkern) vaak van tuingoudsbloemen met meerdere rijen lintbloemen, wanneer de bloem volledig open is; geoogst tussen juli en oktober, vers te gebruiken of gedroogd (ideaal ts 20 en 32°), gevolgd door het plukken van de kroonbladeren die alleen worden gebruikt (bvb culinair).

Soms de bovengrondse bloeiende plant.

Culinair worden de fijngehakte kroonbladeren voor hun geel-oranje pigment gebruikt ter vervanging van saffraan, als kleur- en smaakmaker voor kazen, boter, eigerechten, desserts, brood en koekjes, in soeen, bouillons en stoofschotels.

 De jonge bloemknopen kunnen in azijn worden ingelegd.

 

Inhoudsstoffen

ETHERISCHE OLIE van goudsbloem:
Calendula is een CO2 extract verkregen uit de gedroogde bloemhoofdjes van de goudsbloem (calendula officinalis).
Karakteristiek:
• Niet te verwarren met een absolue dat uit de bloemen wordt geëxtraheerd.
• Door deze op te lossen in een vette plantenolie maakt men in feite zijn eigen maceraat.
• Deze EO is superieur aan de absolue.
• 24 delen bloemblad leveren 1 deel extract op, de kleur is roodbruin; het wordt in parfums verwerkt.

Bloedstelpend, ontstekingsremmend, antibacterieel, adstringerend en versnelt de heling van wonden (hierover zijn veel studies gedocumenteerd oa Zitterl-Eglseer in 1997, Della Roggia in 1994 en Graf in 2000)
Toepassingen en gebruik:
• Huid: verwerkt in een vette plantenolie (bvb jojoba in een max. verdunning van 3%) is calendula uitermate effectief in de behandeling van de meeste huidaandoeningen (zie toepassingsgebied van het kruid).
CO2 Extracten lossen maar ten dele op in alcohol maar wel in vette plantenoliën.
Bijwerking?
Er bestaat nauwelijks een kans op overgevoeligheid echter kunnen mensen met een allergie voor jacobskruiskruid vatbaar zijn voor goudsbloemextracten. Symptomen zijn vaak jeuk en netelroos.

 

Werking

De actieve werkzame stof van de goudsbloem was vroeger onduidelijk; maar het onderzoek van de laatste jaren heeft uitgewezen dat het actieve principe behoort tot de triterpeenalcoholen met een lipophile structuur, faradiol is de actiefste verbinding en is vergelijkbaar met indometacin.
De laatste jaren heeft men een remming van de toename van het HlV-virus door Calendula-extract vastgesteld. Natuurlijk is ook de wondhelende werking van de goudsbloem een rede geweest voor verder farmacologisch onderzoek. Zo is bij dieronderzoek vastgesteld dat bij verwonding, een Calendula-zalf betere resultaten geeft dan met andere therapieën. Mogelijk is hierbij ook de anti-microbicide werking van de etherische olie mede de oorzaak, alhoewel dit niet doorslaggevend is voor de genezende werking.
Op te merken valt dat bij de cosmetische toepassingen van de goudsbloem, praktisch geen allergische reacties optreden; in tegenstelling tot vele andere composieten, vooral bij Arnica. Dit is waarschijnlijk door het ontbreken van sesquiterpeenlactonen.

 Uitwendige toepassing:

 Inwendige toepassing:

De xanthofyl glycosiden ondersteunen het herstelvermogen van de huid en de immuunstimulerende polysachariden activeren vooral het afweersysteem en zorgen van een gezonde functie van de slijmvliezen van de mond en het maagdarmkanaal. Calendula beschermt de darmwand en zorgt voor een goede darmperistaltiek.

In de wondzorg bevordert het kruid de heling van een hele hoop verschillende aandoeningen zoals moeilijk te genezen wonden en kloven (zelf op open wonden kan het gebruikt worden), etterige ontstekingen, brandwonden, steenpuisten, ruwe en schrale huid, eczeem, psoriasis (bvb samen met kamille en enkele dr EO kamille en patchouli ed.), dermatitis, pruritis, impetigo, zonnebrand, verstuikingen enz.

De anti-carcinogene werking staat nog ter discussie want in een studie bij ratten, waarvan de levercellen aangetast waren, normaliseert goudsbloem de verhoogde leverproteïnasen. Het zou kunnen ondersteunend werken bij kanker (bvb huidkanker), eventueel kan goudsbloem zowel bescherming bieden voor of na de bestraling van de huid (in combinatie met bvb rozenbottelmaceraat en de EO van cajeput of niaouli), als helend werken en de wonden genezen.

Calendula complex kan gebruikt worden om de reinigende eigenschappen van het lymfestelsel te optimaliseren. Het is zeer geschikt voor de lymfatische constitutie waarbij lymfestelsel, slijmvliezen en klieren als kwetsbare orgaanstelsels gezien worden.

In verschillende kruidenboeken staat goudsbloem beschreven als een “anti-kankerkruid”.
• Dr Bohn vermeldt calendula als het belangrijkste middel tegen kanker wanneer het te laat is voor een operatie. Hij beveelt dan het dagelijkse drinken van de thee aan voor een langere periode. Bij kanker van de borst, de maag en de baarmoeder kan men omslagen opleggen (een uitwendig kompres) met een lauwwarm aftreksel van de bloemen. Hiervoor neemt men 10 gr bloemen die men met kokend water overgiet en 5 min laten trekken, daarna zeven en dan om het uur een verse omslag leggen op de te behandelende plek. Ook wordt de thee geadviseerd in combinatie met kruiden als: gezegende distel (carduus benidictus), driekleurig viooltje (viola tricolor), salie (salvia officinalis) in een mengsel van 15 gr kruiden die men 10 ,in laat trekken en waarvan men ieder uur enkele slokjes neemt.
• Bij huidkanker gebruikt men het vers geperste sap voor inwrijvingen, ook bij moedervlekken, wijnvlekken, pigment- en ouderdomsvlekken, ruwe kankerachtige vlekjes op de huid, gezwellen, zweren, wratten en schurft (op de Antillen, waar men veel met kruiden werkt, wordt een “goudsbloemzalf” gebruikt in de behandeling van schurft).
• Onlangs toonde de Amerikaanse arts en wetenschapper Dr Drewey het unieke genezingsvermogen aan bij kanker.
• Kankerachtige zweren en gezwellen, wintervoeten, beenzweren, zweren in het dijbeen en kwaadaardig etterende wonden worden geholpen door het uitwassen met een aftreksel van gelijke delen calendula en heermoes (equisetum arvense). Een volle eetlepel van dit mengsel 10 tot 20 gr met 500 ml water overgieten en afgekoeld gebruiken.
• Gebruikt in spoelingen voor vagina en baarmoederhals (lauwwarm aftreksel) wanneer kanker dreigt te ontstaan, bij cysten in de eileiders (alleen door deskundigen!)
• Recept voor goudsbloemzalf volgens Maria Treben: … “ vier handen vol bladeren, stengels en bloemen worden fijngesneden. 500 gr darmvet van een natuurlijk gevoed varken, worden verhit zoals men iets wil bakken. Daar doet men de goudsbloemen bij en laat alles even sudderen, roert het goed door elkaar en neemt het van het vuur. Dan laat men alles ruim een dag afgedekt staan. De volgende dag een beetje opwarmen, door een linnen doek filteren en in schone glazen of potten doen.”

OVERIGE:

• Het kruid wordt al eeuwen gebruikt als kleurstof voor haren (geel), in voeding en textiel
• De industrie is nu bezig de schadelijke oplosmiddelen te vervangen door olie uit de zaden van de goudsbloem. Dit zou een oplossing zijn bij het voorkomen van OPS-syndroom, een letsel aan hersenen en zenuwsteldel door de huidige oplosmiddelen 
 

Contra-indicaties

Behalve voorzichtigheid bij composieten-allergieën zijn er geen bekend (men kan een beetje van het preparaat met goudsbloem aanbrengen op de pols of binnenkant van de elleboog, indien er een roodheid ontstaat moet men afzien van het gebruik). 

Niet te gebruiken tijdens de zwangerschap wegens het stimulerend effect op de baarmoeder.

 

Bijwerkingen

UItwendig: opletten bij vuile wonden, er is een snelle granulatie (toegroeien van de wondranden) van het weefsel waardoor de wonde zeker grondig moet gereinigd worden.

 Inwendig: te vermijden bij allergie, zeer zelden is er mogelijk optreden van een licht gevoel in het hoofd en een verminderde allertheid.

Vermijd gelijktijdig gebruik van alcohol of medicijnen die de allertheid verminderen zoals sedativa, tranquilizers, antidepressiva, antihistaminica (oa.tegen de jeuk), analgetica.

In zeldzame gevallen kan de menstruatiecyclus beïnvloed worden, aangeraden wordt  na te gaan of er geen tussentijdse bloedingen zijn.

 

Interacties

Er zijn mogelijk interacties met sedativa (slaapmiddelen), tranquilizers (kalmerende middelen), hypnotica (slaapverwekkende middelen), antidepressiva, antihistaminica en analgetica, altijd een arts raadlegen indien er enige twijfel is!

De saponines verhogen het slaapverwekkend effect van hexobarbital.

Tuingoudsbloem kan theoretisch, door zijn diuretisch effect, de electrolytenbalans veranderen in het lichaam en moet dus met voorzichtigheid ingenomen worden bij gebruik van de volgende medicijnen: hartritmestoornissen (anti-aritmica), hartglycosiden (zoals digoxine), lithium, K-drijvende diuretica (thiaziden, lisdiuretica) en K-sparende diuretica (spironolactone, triamterene), theophylline derivaten (anti-astma medicijn en andere brochodilatatoren).

 

Doseringen

Thee: 1 tot 2 gr per tas kokend water, als warm infuus van de droge bloemblaadjes, drink 1 à 3 tassen per dag; voor gorgelen, spoelen, dompelbad (zitbad) voor hardnekkige wonden (uitwendig gebruik): 5 gr op een tas water (150 ml), 10' laten trekken, meerdere keren per dag een, met het aftreksel bevochtigde, linnen doek op de kwetsuur leggen, handdoek rond en bij afkoeling herhalen (bij ontsteking: een koud aftreksel gebruiken).

Moedertinctuur (Tinctura Calendulae): verdunnen 1 deel tinctuur op 3 à 4 delen afgekookt afgekoeld water, steriel water of een hydrolaat voor uitwendig gebruik, als compres, voor wondreiniging (wassingen), voor spoelingen; bij mondslijmvlies- en tandvleesontsteking: 25 dr in en mondbad en spoelen.

Calendulae Officinalis M.T.Ø: 3x 40 dr per dag.

Medicinale olie: bij kloven, ruwe en schrale huid, voor het verlichten van eczeem, als ontsmettende olie op snij- en schaafwonden: macereren van 1/3 bloemhoofdjes zonder kelk in een lantaardige olie (olijfolie, zonnebloem- of amandelolie), 3 weken laten trekken en zeven.

Zalf voor wonden, zweren, sneden: Unguentum Calendulae: voor uitwendig gebruik (zalf): 2 à 5 gr drogerij per 100 gr zalf; 2 eetlepels goudsbloemsap (verkregen door vijzelen van vers plantenmateriaal of centrifugeren) grondig vermengen met 500 gr boter of reuzel, koel bewaren; 2 dl goudsbloemolie op 25 gr bijenwas met de EO van Lavendula Vera 2 dr.

Crème bij droge, geïrriteerde huid, bij tepelkloven.

Oogbad bij vermoeide branderige ogen, bij oogbindvliesontsteking.

Vers plantensap, balsem.

Bij Ulcus Cruris (open beenzweer) wegens de kans op overgevoeligheid alleen de bloemblaadjes zonder kelk (Calendulae Flos sine Calycibus) gebruiken.

Calendula zalf hoort thuis in elke huisapotheek en kan voor alle mogelijke ongemakken van de huid gebruikt worden. Het is goed voor het bindweefsel van de huid, ondersteunt het herstelvermogen hiervan en maakt de huid zacht en soepel. Zeer geschikt bij de droge en gevoelige huid, ruwe en schrale plekken, bij borst- en tepelverzorging in de lactatieperiode en tegen rode babybilletjes. Tevens is Calendula zalf geschikt ter zuivering en verzorging van de huid van de voeten.

 

Synergie

Goede combinatie met onder andere Capsella bursa complex, Centaurium Rosmarinus complex, Echinacea complex, Urtica urens complex. 

Combinaties met andere kruiden bvb met Smeerwortel, Sint Janskruid, Rode Zonnehoed en de EO van Geranium of Tea tree voor alle dermatologische aandoeningen, gaande van schrale huid tot verwondingen, littekens, vergroeiingen en schimmels.

Met stijve ogentroost (infusie van gelijke delen) bij oogbindvliesontstekingen.

Met echte salie (blad) bij aften en ontstekingen in mond en keelholte voor spoelingen en gorgelen.

Met Amerikaanse toverhazelaar bij spataderen.

Met echte kamille, smalle weegbree, zilverschoon, wilde cichorei bij maag en duodenumzweren.

Met vlier, lavendel en groot kaasjeskruid in een zweetdrijvende thee.

In een zeer brede huidverzorgende formule:
• Met verschillende EO voor de huid zoals geranium, tea-tree en lavendel
• Met Canadese geelwortel en mirre ter ontsmetting van de huid
• Met Amerikaanse toverhazelaar bij spataderen
• Met echte kamille, smalle weegbree, zilverschoon en wilde cichorei bij maag- en duodenumzweren
• Met gewone vlier, lavendelbloemen en groot kaasjeskruid in een zweetdrijvend mengsel
• Met heemst en robertskruid voor de spijsvertering

 

 

Literatuurlijst en Referenties * Top

http://www.libervitae.be/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=51

 

Calendula arvensis

Akkergoudsbloem. De van oorsprong Zuid-Europese Calendula arvensis is verwant aan de Calendula officinalis.

Calendula officinalis

Goudsbloem of Calendula. De Calendula officinalis wordt ook wel Kankerkruid genoemd en men gebruikt de bloemen. In het kruid vindt men onder andere een bitterstof, flavonoïden, een harsachtige stof, salicylzuur, saponine en etherische of vluchtige olie. De Goudsbloem blijkt antiseptische en wondhelende eigenschappen te bezitten en remt ontstekingen.

http://www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_c.html

 

Calendula arvensis - L.

             

 

 

      

      

 

 

Common Name

Field Marigold

Family

Asteraceae or Compositae

Synonyms

 

Known Hazards

None known

Habitats

Fields, vineyards and waste ground[89].

Range

Europe. A garden escape in Britain[17].

Edibility Rating

 

Medicinal Rating

 

Care

Fully Hardy

Moist Soil

Full sun

 

 

Summary

      

 

 

Physical Characteristics

      

 icon of manicon of flower
Calendula arvensis is a ANNUAL growing to 0.3 m (1ft).
It is hardy to zone 6 and is not frost tender. It is in flower from Jun to November, and the seeds ripen from Aug to November. The flowers are monoecious (individual flowers are either male or female, but both sexes can be found on the same plant) and are pollinated by Bees.


Suitable for: light (sandy), medium (loamy) and heavy (clay) soils, prefers well-drained soil and can grow in nutritionally poor soil. Suitable pH: acid, neutral and basic (alkaline) soils. It cannot grow in the shade. It prefers moist soil.

 

Calendula arvensis Field Marigold


 

http://commons.wikimedia.org/wiki/File:171_Calendula_arvensis_L.jpg

 

Calendula arvensis Field Marigold

 

http://commons.wikimedia.org/wiki/User:Alvesgaspar

 

 

 

 

 

 

 

Habitats

      

 Cultivated Beds;

 

Edible Uses

                                        

Edible Parts: Flowers;  Leaves.
Edible Uses:

Young shoots and leaves - raw or cooked[105, 177, 183, 217]. The leaves are very rich in vitamins and minerals, they are similar to Taraxacum officinale (Dandelion) in nutritional value[179]. Flower heads - pickled[177, 183].

 

 

Medicinal UsesPlants For A Future can not take any responsibility for any adverse effects from the use of plants. Always seek advice from a professional before using a plant medicinally.

Antiphlogistic;  Antiseptic;  Antispasmodic;  Aperient;  Astringent;  Cholagogue;  Diaphoretic;  Emmenagogue;  Homeopathy;  Skin;  Stimulant;  
Vulnerary;  Warts.

The leaves are diaphoretic[61, 240]. The flowers are said to be antispasmodic, emmenagogue and stimulant[240]. The plant seems to have similar therapeutic properties to pot marigold, C. officinalis[254]. These properties are:- Pot marigold is one of the best known and versatile herbs in Western herbal medicine and is also a popular domestic remedy[4, 254]. It is, above all, a remedy for skin problems and is applied externally to bites and stings, sprains, wounds, sore eyes, varicose veins etc[4, 254]. It is also a cleansing and detoxifying herb and is taken internally in treating fevers and chronic infections[4, 254]. Only the common deep-orange flowered variety is considered to be of medicinal value[4]. The whole plant, but especially the flowers and the leaves, is antiphlogistic, antiseptic, antispasmodic, aperient, astringent, cholagogue, diaphoretic, emmenagogue, skin, stimulant and vulnerary[4, 7, 9, 21, 46, 165, 201]. The leaves can be used fresh or dried, they are best harvested in the morning of a fine sunny day just after the dew has dried from them[4]. The flowers are also used fresh or dried, for drying they are harvested when fully open and need to be dried quickly in the shade[4]. A tea of the petals tones up the circulation and, taken regularly, can ease varicose veins[201]. An application of the crushed stems to corns and warts will soon render them easily removable[7]. The leaves, blossoms and buds are used to make a homeopathic remedy[232]. It is used internally in order to speed the healing of wounds[232].

 

Other Uses

None known

 

Cultivation details

                                        

An easily grown and very ornamental plant, it succeeds in any well-drained soil[200], though it prefers a good loam and does best in a sunny or at least partially sunny position[4, 15, 200]. The plant flowers best when it is grown in a poor soil. Plants usually self-sow quite freely in the garden.

 

                                        

                                        

Propagation

                                        

Seed - sow in situ from spring to early summer and again in September. The seed germinates best in darkness and usually within 1 - 2 weeks at 21°c[138].

 

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Calendula+arvensis

 

Druivenpitolie

Druivenpitolie trossen druiven

druivenpitolie

 

 

Voor Cosmetisch en Culinair gebruik

 

 

DRUIVENPITOLIE
(Vitis vinifera)

Bestel

 

Druivenpitolie is een bijproduct van de wijnproductie, maar wel een zeer waardevolle!
De overgebleven druivenpitten worden geperst waardoor de olie vrijkomt.

Druivenpitolie bevat een hoog gehalte aan onverzadigde vetzuren en bevat ook de stof pycnogenol.
Deze stof heeft een antioxidante werking en versterkt bovendien de haarvaatjes. Verder bevat druivenpitolie verschillende mineralen en een hoog gehalte aan vitamine E, rijk aan linolzuur en natuurlijke lecithine.

Het is een goed intrekkende olie en blijft niet vettig aanvoelen.

In sommige gevallen kan druivenpitolie lichte huidirritatie geven.
Dit wordt veroorzaakt door de sterk huiddoorbloedende werking.
Deze lichte irritatie verdwijnt meestal weer snel.

Druivenpitolie wordt gebruikt in massageoliën en in crémes en lotions en dergelijke.
De olie behoudt de huidvochtigheid en houdt de huid elastisch.

Als basisolie wordt druivenpitolie vooral gebruikt bij de vette en gemengde huidsoorten en bij acne, maar werkt ook goed bij de droge, gevoelige huid, psoriasis, eczeem en couperose.

Druivenpitolie is ook goed te mengen met andere basisoliën.
Vermeng bijvoorbeeld met jojobaolie om de houdbaarheid te verhogen en ranzig worden te voorkomen.

 

http://www.de-kruiderie.nl/Druivenpitolie.htm

 

Gewoon Genietend Gifvrij Gezond dieet en verzorging (G4dv) | Naturally, Happily, Healthily, Toxin Free Diet and Care (e4dc) | Index | Information on vaccinations on this website: | Information on cancer on this website | links | Wie ben ik? Who am I? | OOR4U Guilde | Voorwoord en Inleiding Geraffineerdesuikergevoeligheid, en contactgegevens Scentses | | Wat is geraffineerdesuikergevoeligheid en Waarom worden bij geraffineerdesuikergevoeligheid sommige suikers wel en andere niet verdragen? | Wat is suiker? Bouw van suikers/koolhydraten | Snelle en langzame suikers | Bloedsuikerspiegel en hormonen | Wat is het verschil tussen tot nu toe omschreven hypoglykemie en geraffineerdesuikergevoeligheid? | Het verschil tussen hypo's en hypers bij suikerziekte , bij hypoglykemie en die bij geraffineerdesuikergevoeligheid. Waarom blijft de adrenaline reactie aanhouden?Hoe is het mogelijk dat er zo snel na geraffineerdesuiker inname al een reactie plaat | Verschillende soorten hypoglykemie en andere hormoongebonden complicaties bij geraffineerde koolhydraten vertering/opname en bloedsuiker instandhouding Overeenkomsten en Verschillen tussen Geraffineerdesuikergevoeligheid en ADHD | Kunstmatige suikers | Geraffineerdesuikergevoeligheid in de praktijk | Gifvrij dieet en Gifvrije verzorging | Waarom is de informatievoorziening over E-nummers en plotselinge extreme humeurigheid na inname van geraffineerde suiker zo gebrekkig?Misinformatie en schijnonderzoeken over plotselinge extreme humeurigheid na inname van geraffineerde suikerInformatieve | Informatievervuiling: Onwetendheid, Slordigheid, of Opzettelijke Misleiding? | Conclusie | Bronverwijzingen | Bijlagen 1 t/m 7monosachariden, 2. Disachariden, 3 polyol, 4 producten met aspartaam, 5 Giftige E nummers in degelijk lijkende produkten, 6 Safety card Natronloog of te wel E524, toevoeging van sommige cacao merken!, 7 Soja, | Appendix 8 Sucralose | Bijlage 9 Vitaminen, Mineralen, Sporenelementen, Eiwitten, Vetten, Koolhydraten in Voedingsmiddelen, Kruiden | Bijlage 10 Toxic Ingredients You Should Avoid | Bijlage 11 Bijwerkingen Ritalin(Methylfenidraat) | Bijlage 12 Aspartaam, hoe een stof wat gaten in de hersens van muizen brandt veilig voor menselijke consumptie werd bevonden. | Bijlage 13 Hypoglycemia | Bijlage 14 Budwig | Bijlage 14a Geitenmelk: waarom het lichter verteerbaar is dan koemelk | Bijlage 15 E nummers | Bijlage 16 Cadeaus om te vermijden | Bijlage 17: Dieetmaatregelen tegen kanker | Bijlage 18 "Hoe tanden in elkaar zitten." | Bijlage 19 kankercellen uitroeien door suikers te vervangen door gezonde vetten | bijlage 20 meer over kankergenezing | bijlage 21 Zuurzak Soursop | Bijlage 22 Crisis en oplossingen: roggker=recht op gezondheid, geluk, kennis en rechtvaardigheid | Bijlage 23 Milieuschandalen (hier stond eerst de G4dv, die is verplaatst naar de beginpagina) | Bijlage 24 Het Echte Nieuws over gif in het milieu | Bijlage 24 a Hout | Bijlage 25 vooronderzoek dieet en verzorging | Bijlage 25 a.Vooronderzoek dieet en verzorging | Bijlage 25 b Vooronderzoek dieet en verzorging | Bijlage 25c Vooronderzoekdieet en verzorging | Bijlage 25 d vooronderzoek dieet en verzorging | Bijlage 25 e vooronderzoek dieet en verzorging | Bijlage 26 Vooronderzoek TVtandpasta | Bijlage 27 Voorbeelden van de denkfout in de Westerse Medische Wetenschap, waardoor ze steeds de plank misslaan als het aankomt op bepalen wat gezonde voeding is: Calcium en beta caroteen | Bijlage 28 Kruiden | Bijlage 29 Vitamines, Mineralen, eiwitten, vetten em koolhydraten | bijlage 31 Schema voedingsmiddelen:vitamines, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten | Bijlage 32 Schema Bedenkelijke stoffen, E-nummers, toevoegingen, giffen | Bijlage 33 kankerbestrijding | bijlage 34 Het gevaar van pinda's | Bijlage 35 Proteïnen in yoghurt | Bijlage 36 Eten uit de natuur | Bijlage 37 Superfoods: a.Aloë Vera, b.Omega 3-6-9 olie, c.Kefir, d.Kombucha, e.Yoghurt, f.Cranberrysap,g. Gember, h.walnoten, i. zonnebloempitten, j. bosbessen, k.zeewier, l.wortelsap, m.ginkgobiloba,n. guldenroede, o.peu dárco, p. driekleurig | Bijlage 37 a. Aloe Vera | Bijlage 37.b. Omega 3 saus | Bijlage 37. c Zelf Kefir maken | Bijlage 38 The Problem with Wheat | Bijlage 39 Waarom Himalayazout? | Bijlage 40 Benefits of Goats milk over Cows milk | Bijlage 41 The problem with most vegetable oils and margarine | bijlage 42 for healthy bones calcium, vitamin D, vitamine k2, magnesium, trace elements | Bijlage 43 The dangers of acrylamide (carbohydrates baked above 210 degrees Celcius) | Bijlage 44 Gevaren van plastic, aluminium en andere verpakkingsmaterialen | bijlage 45 Dangers of Fishoil and better sources for omega 3 | bijlage 46 fruit tegen kanker (aardbeien, cranberries etc) | bijlage 47 Hoog tijd voor een nieuwe schijf van 5 | bijlage 48 Uitleg hoe inentingen autisme veroorzaken door glutamaat productie in de hersenen te stimuleren wat schadelijk is voor de hersenen en voor de hersen ontwikkeling | bijlage 49 Korte Geschiedenis van Monsanto, pagina van Dr Mercola± In Amerika vechten ze voor wat hier heel gewoon is±etiketten waar op staat wat er in voedsel zit. | Bijlage 50 Nep ADHD diagnoses | Bijlage 51 Vrouw vertelt over uitgelekt NASA document over oorlog tegen de mensheid | bijlage 52 Bij medicijn dat zogenaamd cholesterol verlaagd juist 52$ hogere kans op plak in de aderen rondom het hart/ 52@ higher chance of heart plaque when tajking certain cholesterol lowering medicines. | Bijlage 53 Welke oliën zijn veilig om te verhitten? | Bijlage 54 Dr Mercola over Genetisch Gemanipuleerd voedsel | bijlage 55 Dr Mercola: genetisch gemanipuleerd voedsel: ontworpen om insecten te doden, maar het maakt ook onze cellen kapot. | Bijlage 56 Dr Mercola Alzeheimer detectie methode, en g4dv ook preventief voor Alzheimer | Bijlage 57 Het einde van het antibiotisch tijdperk aangebroken door toenemend aantal antibiotica resistente bacteriën, Ook hierop is de g4dv een antwoord. | Bijlage 58 Vaccinaties gaan om geld, niet om ziektebestrijding | Bijlage 59 Artikel Dr. Mercola over kankerverwekkende zaken in persoonlijke verzorgings- en huishoud producten | Bijlage 60 Dr. Mercola: Pesticiden kunnen neurologische schade aanrichten, gebruik liever etherische olie voor huisdieren en plant liever goudsbloem in de tuin | Bijlage 61 5 miljoen chronisch zieken in Nederland, zorg VS ook waardeloos | Bijlage 62 Gevaar vaccinaties | Bijlage 63: Gevaren antibiotica in vlees (artikel va Dr. Mercola) | Bijlage 64: Gevaren Testosteron behandeling | Bijlage 65 transvetten zijn de boosdoeners, verzadigde vetten zijn juist goed! (Dr Mercola) | Bijlage 66: Hippocrates Health Institute | Bijlage 68:NVWA hoge boetes voor gezondheidsclaims | Bijlage 69: Voor een gezond hart heb je gezonde vetten nodig | Bijlage 70 Eieren moet je bewaren op kamer temeratuur, niet in de koelkast! | Bijlage 71: Gevaren van niet gefilterd water | Bijlage 67:Boetes voor het zeggen dat iets buiten de farmaceutische industrie gunstig voor de gezondheid is | Bijlage 72 Vitamine D bronnen | Bijlage 73 Chiazaad voedingsinformatie | Bijlage 74: Voordelen van gefermenteerd voedsel | Bijlage 75 9 voedingsmiddelen die je nooit moet eten | Bijlage 76 Top 10 artikelen van Dr. Mercola van 2013 | Bijlage 77: Dr Mercola: De beste wapens tegen griep. | bijlage 78 The secret of longevity | bijlage 79 Het Grote Vaccinatie Debat 15 december 2013 | Appendix 80 Lead Developer Of HPV Vaccines Comes Clean, Warns Parents & Young Girls It?s All A Giant Deadly Scam | Biijlage 81 How Grazing Cows Can Save the Planet, and Other Surprising Ways of Healing the Earth | Bijlage 82 De Verborgen Gevaren van Vaccinaties | Bijlage 83 CDC Admits as Many as 30 Million Americans Could be at Risk for Cancer Due to Polio Vaccine | Bijlage 84 We hebben 100 keer meer microben dan cellen in ons lichaam. De meeste helpen ons. Zullen we hun ook helpen? | Bijlage 85 Belang van licht en slaap | Bijlage 86 Artikel Dr Mercola over vergissingen in voeding die tot voedings tekorten leiden. | Bijlage 87 In Amerika beïnvloedt Junkfoodindustrie diëtistenopleidingen | bijlage 88 Dr Coldwell: Elke kanker kan in 2 tot 16 weken genezen worden | Bijlage 89: Want to Know over Tetanus | Appendix 90: Dr. Russel Blaylock | Bijlage 91 Wat zijn opvliegers? | Bijlage 92, Dr Mercola: One in 25 Patients End Up with Hospital-Acquired Infections, CDC Warns | Bijlage 93 Dr Mercola Toxic Combo of Roundup and Fertilizers Blamed for Tens of Thousands of Deaths | Bijlqge 94 New Studies Show Optimizing Vitamin D Levels May Double Chances of Surviving Breast Cancer, Lower LDL Cholesterol, and Helps Prevent Autism | Bijlage 95, Dr.Mercola: How Vitamin D Performance Testing Can Help Optimize Your Health | Bijlage 96: Be Wary About This Food - It Can Wreck Your Ability to Walk, Talk, and Think | Bijlage 97 Gevaren van Vaccinaties (Mercola) | Bijlage 98: Ouders moeten geïnformeerd worden over de gevaren van vaccineren om een goede keus te kunnen maken | Bijlag 99: Zonnebrandmiddelen gevaarlijker dan zon als het gaat om huidkanker | Bijlage 100 Ignoring This Inflammatory Early Warning Signal Could Cost Your Life | Bijlage 101 Mijd Giffen, Niet Voedingsmiddelen! | Bijlage 102 Mentale rust | Bijlage 103: Voordelen van Kurkuma | Bijlage 104: Dr Mercola article Kruid tegen kanker | Bijlage 105: Dr Mercola: Sun , vitamin D and vitamin B3 crucial for longevity | Bijlage 106 Cowspiracy film en kritiek | Bijlage 107 Artemesia een effectief anti-malaria kruid | Bijlage 108, Chemotherapie is gevaarlijk | Bijlage 109 Canola oil, what is it, and is it good or bad for people? | Bijlage 110 Are peanuts good or bad for you? | Bijlage 111 Halloween recipes | Bijlage 112 Vaccinatieschade | Bijlage 113 Immigrants seek herbal remedies | Bijlage 114 more_doctors_confessing_to_intentionally_diagnosing_healthy_people_with_cancer | Bijlage 115 Dangers of vaccinating pregnant women | Bijlage 116 Omega 3-6-9 mengsel | Bijlage 117 Waarom er geen koolzaadolie zit in het omega 3-6-9- mengsel van de g4dv | Bijlage 118 Vaccinaties | Bijlage 119 Judy Wilyman, PhD on amti vaccination | Bijlage 120 Wetenschappelijke argumenten die de Keshe scam blootleggen | Bijlage 121 ECEH bacterie | Bijlage 122 grains | Bijlage 123 Make your own chocolate | Bijlage 124 Vaccine Violence | Bijlage 125 Italian court rules mercury and aluminum in vaccines cause autism: US media continues total blackout of medical truth | Bijlage 126 Dr Mercola: Vaccines and Neurological Damage | Bijlage 127 Why many doctors do not vaccinate their own children | Appendix 128 2 centuries of officoial statistics show vaccines did not save us and These graphs show why many doctors don't vaccinate their own children and Vaccines: A Peek Underneath the Hood | Bijlage 129 Leaflet Infanrix | Bijlage 130 Vaccine Madness | Bijlage 131 Japanse slachtoffers vaccin baarmoederhalskanker slepen overheid en farmareuzen voor de rechter | Bijlage 132 Pregnancy, labour, delivery and child care | Appendix 133 healing diet for our canine friends | Bijlage 134 Flowchart edible or non-edible | Bijlage 135 Keeping children healthy naturally | Bijlage 136 Vaccines and the Amygdala | Bijlage 137 Revolving door between politics and big pharma explained | Bijlage 138 Ingredients Vaccines | Bijlage 139: Medisch scheikundige geeft drie redenen waarom hij zijn kinderen niet laat vaccineren | Bijlage 140 Ryan's story | Bijlage 141 NVKP lezingen dr Hans Moolenburgh | Bijlage 142 HPV vaccine | Bijlage 143 Fluoride | Bijlage 144 Baby dies three days after getting six vaccines | Bijlage 145 Interview Trouw met Dr Hans Moolenburgh | Bijlage 146 Jacob van Lennep | Bijlage 147 Flow chart "to believe or not to believe medical or nutritional advice" | Appendix 148 The case experts make against vaccines | Apendix 149 Dr Mercola article: Experts admit Zika threat fraud | Appendix 150 Sudden deaths among health advocates | Appendix 151 Thimerosal | appendix 152 Herd immunity? | Appendix 153 Formaldehyde in vaccines | Appendix 154 Why doctor's say "Do not take the flu shot!" | Bijlage 155 Vaccineren? Natuurlijk niet! En wel hierom: | Appendix 156 Vaccine makers bypass WHO regulations | Bijlage 157 Het probleem van overbehandeling bij borstkanker | Bijlage 158 Chemotherapie vermoordt u | Bijlage 159 Borstbesparende operatie beter dan amputatie voor overlevingskansen bij borstkanker | Appendix 160 Vaccine induced bone fractures | Bijlage 161 hulpstoffen in Vaccins toegegeven door CDC | Appendix 162 meningitis: symptoms, how to prevent, how to treat | Appendix 163 Training of nutrtionists often shady | Appendix 164 Molecular Biochemist Dr.Lucija Tomljenovic, PhD, explains why vaccines not only don't work, but are extremely harmful and can be lethal as well | Appendix 165 CDC knew about MMR vaccine autism link as early as 1999, but covered it up | Appendix 166 Scientists at the vaccine safety debate January 2011 | Appendix 167 Vaccinated children 5 times more likely to contract auto immune diseases | Appendix 168 Before and after vaccine: this is what mass brain destruction looks like | Appendix 169 Hepatitis B vaccine | Appendix 170 Countries where vaccines are not mandatory and the nazi roots of vaccines and drugcompanies | Appendix 171 The dangers of soybean oil | Appendix 172 Vaccines do not protect against Measles | Appendix 173 HPV vaccine | Appendix 174 Hoogleraar Peter Gøtzsche en anderen over corruptie in de farmaceutische industrie | Appendix 175 Dr Arlan Cage | Appendix 176 How vaccines damage your immune system | Appendix 177 Vaccines are not tested properly | Appendix 178 Documentaries exposing pharma fraud | Appendix 179 Dr Suzanne Humphries | Appendix 180 Dr Russel Blaylock: Vaccinations can kill you or ruin your life | Appendix 181 Doctors who clearly explain why vaccines are neither safe nor effective | Appendix 182 Dr Sherri Tenpenny | Appendix 183 Alan Phillips attorney Vaccine Rights | Appendix 184 Dr Rebecca Carley | Appendix 185 Vaccines bargain basement of the medical industry, says Maurice Hilleman (who developed 36 vaccins) admits AIDS and Cancer causing virusses were added to vaccines | Appendix 186 Many independent studies show vaccine dangers, Damages paid by pharmaceutical companies for vaccine damahge | Appendix 187 The truth behind Vaccinations | Appendix 188: Guess what happened to Nazi war criminals responsible for the genoside of millions: After aquittal or a short prison sentence they went back to being CEO's for big Pharma! | Appendix 189: Mercola: What?s the Right Dose of Exercise for a Longer Life? | Appendix 190 What happened to Dr Mercola? | Bijlage 191: hoofd RIVM zegt Kindervaccinaties veroorzaken hersenvliesontsteking | Appendix 192: Use up stock even though proven unsafe or use cheaper less safe vaccines | Appendix 193: WHO report reveals: Vaccines are made in China without safety control | Appendix194: Vaccine Court has paid 3.7 billion in damages to families | Appendix 195: Autism in California skyrocketed since mandatory vaccination | Appendix 196: MMR Vaccine Causes Seizures in 5,700 U.S. Children Annually | Appendix 197 The history of vaccines | Appendix 198: Studies show unvaccinated children are much helthier than vaccinated ones | Appendix 199: The vaccine-shaken baby syndrom link | Appendix 200: vaccines cause SIDS | Appendix 201: The Dangers Of Vaccines and Vaccination | Appendix 202: Vaccines and the peanut allergy epidemic | Appendix 203: The neurotoxicity of vaccines | Appendix 204: Statistics | Appendix 205:Nervous System | Appendix 206: 6 reasons to say NO to vaccination | Appendix 207: Celebrity anti vaxxers | Appendix 208 Dr John Bergman | Appendix 209 Measles: natural prevention and remedies | Appendix 210: Hepatitis B prevention and treatment | Appendix 211: Dr Shiv Chopra. PhD Microbiologist, vaccine expert | Appendix 212: Thimerosal breaks down into ethyl mercury in the body, and is 50 times more toxic than the methyl mercury found in fish | Appendix 213 Dr Dale Brown | Appendix 214 Vaccines cause autism | Appendix 215 Statistics infant mortality per country | Appendix 216: How to lower glutamate levels in the brain | Appendix 217 David Getoff | Appendix 218 Measles hypes versus facts | Appendix 219: Natural Bug and flea repellents | Appendix 220 Huisarts Hans van der Linde: Het Pillenbedrog | Bijlage 221 Voetmassagekaart | Bijlage 222 Zelf oliën maken | Appendix 223 Life expectancy Statistics | Appendix 224 Medical Mistakes

Laatste wijziging op: 24-02-2019 14:57